Zeeuws Meisje: beroemdste boerinnetje

THEMAKRANT KLEDERDRACHT (editie 19, DECEMBER 2023)

 

door Peter de Jonge

Misschien wel het bekendste boerinnetje van Zeeland is Zeeuws Meisje. Het was hét gezicht van de margarine die in 1894 op de markt kwam en daarmee een van de oudste margarines van ons land is. Bekend van de slogans ‘Ons Zeeuwen bin zunig’ en ‘Geen cent te véé ôôr’.

Hoewel het Woordenboek der Zeeuwse dialecten aan zunig de minder gunstige betekenis van ‘schriel’ en ’gierig’ geeft, beweren Zeeuwen hardnekkig dat de juiste betekenis ‘zorgzaam’ is, van ‘zunig op je spullen wezen’. Als iemand gierig is noemen ze dat op Walcheren: ‘Die is èrg’.

Heel gewoon

Elma Petter als Zeeuws Meisje.

Het eerste meisje dat optrad in een televisiespot van het margarinemerk was Marianne Coumou-van der Does, die als 12-jarige leerlinge van de Prinses Beatrixschool in Goes werd geselecteerd. Ze debuteerde op 4 november 1974 op televisie en  in december van dat jaar noteerde de PZC dat Marianne ondanks haar bekendheid heel gewoon was gebleven en aan haar optreden net een nieuwe fiets had overgehouden.

Heel lang duurde haar televisiebestaan niet, want kort erop werd Elma Petter-Van den Berge, geboren in Kruiningen, haar opvolgster. Die vertolkte de rol tot 1986 toen ze zwanger werd van haar eerste kind en ,,niet meer in het pak paste’’. Niet vreemd dus dat de Volkskrant haar de moeder aller Zeeuws Meisjes noemde.  Elma woonde in Goes toen ze uitgekozen werd voor de reclamespot. ,,Ik zal op de Casembroot-mavo waar audities waren. Als je daar niet aan mee wilde doen kreeg je de middag vrij. En daar koos ik voor! Maar ik werd later gebeld dat ze me op basis van de pasfoto toch wilden zien.’’ En toen was het raak.

Hiltonhotel

Ze herinnert zich nog, vertelde ze op het internetplatform MT/Sprout, dat ze als 15-jarige in Amsterdam was voor de reclamecampagne en een nachtje in het Hiltonhotel mocht slapen. ,,Die avond belde ik door het dolle heen mijn moeder op: Mama, deze kamer is zo groot, je kunt er wel een auto in parkeren.’’

Elma Petter werkt als retail manager bij Purdey Mode, is actief voor het CDA en getrouwd met Frank Petter, die tot juli van dit jaar burgemeester was van Bergen op Zoom. Marianne Coumou woont in Kapelle en werkt voor Beyuna, een bedrijf in hoogwaardige voedingssupplementen.

Gewicht in centen

In 1990 werd Maureen Jansen uit Biezelinge uitverkoren voor de rol en het laatste Zeeuws Meisje was Anna Dieleman, die in 2005 uit 15 kandidates werd gekozen. Ze kreeg van fabrikant Unilever voor haar overwinning haar gewicht in eurocenten uitgekeerd: Dat kwam neer op 140 euro. De provincie Zeeland vertienvoudigde dat bedrag, al was het maar om van dat ellendige imago van zunig af te komen. Anna Dieleman is tegenwoordig tandarts in Middelburg.

Geen reacties

Geef een reactie