Zeeuws Weerzien over de innige band tussen Zeeland en het Oranjehuis

Onbekende foto van Willem Alexander met beker wijn

Zeeland het Oranjehuis hebben een innige band. Leden van het koninklijk huis kwamen hier vaak op bezoek en Zeeuwen namen massaal deel aan het defilé op paleis Soestdijk. Dat blijkt uit het voorjaarsnummer van de gratis herinneringskrant Zeeuws Weerzien, met als thema Zeeland en Oranje.

De 14-jarige Willem Alexander neemt in 1981 een slok wijn uit de Beker van Maximiliaan. © A3franke.

De krant plaatst een unieke foto van de pas 14-jarige kroonprins Willem Alexander die in Veere wijn drinkt uit de Maximiliaan-beker. De nooit eerder gepubliceerde foto is gemaakt door Adri Franke, die als enige toestemming had om het bezoek in 1981 in het stadhuis te fotograferen.

Verder een bijzondere opname van de vrijwel volledige Zeeuwse delegatie die tijdens het defilé op 30 april 1957 voorbij trekt aan het bordes met daarop koningin Juliana. Ook wordt onthuld waarom Rianne Wondergem uit Oostkapelle het drankje afsloeg dat koning Beatrix haar aanbood tijdens de opening van de Oosterscheldekering.

Iedereen lijkt wel ‘iets’ met Oranje te hebben of er iets van in huis te hebben. Een beker die ter gelegenheid van een jubileum aan schoolkinderen werd gegeven, een oorkonde als aandenken aan een ontmoeting of een foto waarop een gekroond hoofd een Zeeuwse onderdaan een handje geeft. Op straat, maar ook op het veer Terneuzen – Hoedekenskerke. Herinneringen van de kop van Schouwen tot het land van Cadzand, van Yerseke tot Arnemuiden en Tholen komen aan bod.

Zeeuws Weerzien is gratis af te halen op ruim 400 distributiepunten in de hele provincie. Zie voor een afhaalpunt dichtbij www.zeeuwsweerzien.nl

Geen reacties

Geef een reactie