Zeeuwse verzamelaars centraal in 10e editie Zeeuws Weerzien

Zeeuwen zijn enorme verzamelaars. Dat blijkt uit het nieuwe nummer van de gratis herinneringskrant Zeeuws Weerzien, vanaf volgende week beschikbaar op ruim 500 afhaalpunten.

Zo heeft het Zeeuws Archief sinds enkele jaren een enorme verzameling suikerzakjes, beschikt Adrie Buijze uit Groede over een grote collectie landbouwvoertuigen en koestert Hein Naerebout uit Vlissingen de albums met de scheepsplaatjes, die zijn vader in de jaren vijftig met ongekende precisie schilderde voor het tabaksmerk Captain Grant.

Speldjes, bierviltjes, asbakjes, postzegels, sigarenbandjes… de Zeeuwse zolders liggen er vol mee. Uit alle windstreken is in nummer 10 van Zeeuws Weerzien materiaal bijeengebracht en met de nodige nostalgie beschreven om daarmee het geheugen van met name oudere Zeeuwen te prikkelen. Dat laatste is hét doel van de krant. Vrijwilligers van Zeeuws Weerzien hebben inmiddels op verschillende plaatsen in de provincie voorleesteams gevormd die met name in zorgcentra tekst en beeld uit de krant voor ouderen verlevendigen. Dat leidt steevast tot nieuwe herinneringen en verhalen.

Zeeuws Weerzien is in de hele provincie gratis beschikbaar op diverse afhaalpunten.

Foto boven: Tentoonstelling van de Vlissingse afdeling van ‘De Verzamelaar’ ter gelegenheid van haar vijfjarig bestaan. Na opening door wethouder Ch.J. Gilissen- Verschage waren van 15 t/m 16 april 1961 in het Don Bosco-huis aan de Palingstraat diverse verzamelingen te bekijken, van poppen tot lucifermerken en van suikerzakjes tot sigarenbandjes. foto Zeeuws Archief, foto Dert nr 772.

Geen reacties

Geef een reactie