Zie ginds komt de stoomboot

door Peter Blom

Mijn strandspullen heb ik nog voor de pak en bij de plaatselijke super liggen de chocoladeletters weer in het schap. Je kunt er verdrietig om worden maar mij geeft het een prettig gevoel te weten dat Sinterklaas aan ons denkt en bij hem in Spanje de zon ook nog schijnt.

 

Halverwege oktober klopt mijn hartje, mijn hartje klopt zo snel en sneller, in afwachting van Het Telefoontje. Vorig jaar bleef het vanzelfsprekend stil maar dit jaar hoop ik Madrid weer aan de lijn te hebben met de vraag of ik op 5 december Sinterklaas voor de zoveelste keer mag bijstaan als hulpsinterklaas van Veere.

Nadat de Sint in Veere van de stoomboot is gestapt wordt hij door de burgemeester naar het stadhuis geleid. Foto: René van Tol

Het is geen geheim dat de Sint een zwak heeft voor Zeeland. Als de stoomboot vanuit de haven van San Sebastian het ruime sop heeft gekozen, de stormen in de Golf van Biskaje heeft doorstaan, de Duinkerker kapers heeft afgepoeierd, is het eerste wat de bisschop van Myra van Nederland ziet het uiterste puntje van ons land: Westkapelle. Het veilige licht van de oude vuurtoren loodst de stoomboot zo langs de Walcherse zandbanken. Voor de goede ouwe Sint is het varen langs de Zeeuwse kust een soort van thuiskomen: Zeeland met zijn vele Sint Nicolaaskerken, de chocoladegeschiedenis en natuurlijk de provincie waar twee eeuwen terug voor het eerst een stoomboot ons land binnenvoer.

Deze historische gebeurtenis vond plaats op 9 mei 1816 toen kapitein William Wagner met The Defiance (De Uitdaging) uit het Engelse Margate de haven van Veere binnenstoomde. De introductie in Nederland van dit vaartuig was een grote sensatie en een nieuw tijdperk was aangebroken. Helaas toonde de koopvaardij weinig interesse in de stoomvaart. De opslag van kolen nam veel ruimte in beslag. Dit ging ten koste van lading. Eind 1855 telde ons land twintig stoomschepen.

Wie wel wat zag in deze moderne manier van vervoer was Sinterklaas. In een boekje uit 1850 wordt voor het eerst geschreven en bezongen hoe de Goedheiligman per stoomboot aankomt. Zo blijkt maar weer dat de Sint steeds met zijn tijd meegaat.

Foto boven: Sint wordt warm verwelkomd in Veere.

Beluister het gesprek dat Remco van Schellen van Omroep Zeeland met Peter had in Zeeland Wordt Wakker:

1 Reactie
  • Jermaine Appelmelk
    Geplaatst op 18:50h, 17 oktober Beantwoorden

    De stoomboot van Sinterklaas komt uit de koker van Jan Schenkman als ik het wel heb. Schenkman heeft daarnaast de knecht van Sinterklaas voor het eerst een negroïde uiterlijk gegeven: nog een creatie die anno 2021 hopeloos gedateerd is. De eerste stoomboot voer trouwens al in 31 jaar eerder de Atlantische Oceaan over dus Schenkman liep in 1850 zelf al achter! Leuk stukje en begeleidende foto’s trouwens!

Geef een reactie