Zingen, Jan-Peter Balkenende en een boogjeshuwelijk

Ze puzzelt graag, en maakt elke dag de puzzels uit de krant. En natuurlijk de puzzel van Zeeuws Weerzien. Mevrouw Addi Dagelinckx-de Leeuw (78) uit Domburg was erg verrast dat ze de hoofdprijs van het themanummer 12 (voorjaar 2022) had gewonnen: de CD ‘Liedjes van het Zeeuwse land’. Bezoek van Zeeuws Weerzien, om de hoofdprijs te overhandigen, was dan ook zeer welkom.

Tot haar spijt kan ze momenteel slecht uit de voeten omdat ze herstellende is van een gebroken heup. Maar dat weerhield haar er niet van om honderduit te vertellen. Over haar periode als kleuterleidster in haar geboorteplaats Kapelle-Biezelinge, bijvoorbeeld. ,,Ik  volgde de opleiding voor mijn hoofdakte in Hilversum. Mijn zus was geëmigreerd naar Canada en mijn vader en broer stonden op de markt en praatten alleen daarover. Mijn moeder miste me dus erg en stuurde vaak een ansichtkaart. Op zeker moment schreef ze erbij: ‘Ze kunnen hier geen leidster voor de kleuterschool vinden! Dus kom terug!’ Toen ik dus op mijn tweewekelijkse weekendbezoek thuis was, ben ik naar dat schooltje ‘De Eerste Stap’ van Jan Balkenende gestapt. Ze namen me meteen aan, want ze kenden mij natuurlijk, dat zat wel goed, was wel vertrouwd.’’

Boogjeshuwelijk

Addi kreeg de kleintjes onder haar hoede, onder wie onze latere premier Jan-Peter Balkenende. Ook zijn twee broertjes bezochten het schooltje in die tijd. ,,Als je trouwde toen, moest je eigenlijk stoppen met je werk, maar na mijn huwelijk in 1966 ben ik nog even doorgegaan, dat werd oogluikend toegestaan.’’ Ze ging in Vlissingen inwonen bij haar schoonouders en dat betekende iedere dag een flinke reis met de trein heen en weer naar Kapelle-Biezelinge.

,,Het was wel leuk toen we trouwden, want alle kinderen van de school kwamen op onze bruiloft. We hadden een echt ‘boogjeshuwelijk’, twee lange rijen kinderen hielden versierde bogen vast, waar we onderdoor liepen.’’ De kersverse mevrouw Dagelinckx was niet zo naïef geweest om haar auto, waarvoor ze lang had gespaard, in de buurt van het feestcomplex te parkeren. Maar één van de obers, die eenzelfde auto bezat, zat ’s avonds laat met leeggelopen banden… ,,Ja, dat deden ze toen, grappen uithalen met een pasgetrouwd paar!’’

Zingen

Als kleuterleidster zong ze veel met de kinderen. Dat zingen doet ze nog steeds, als alt in het Groot Koor Zeeland. En natuurlijk ook in de kerk en op vrijdagavond tijdens de zangavond met orgelbegeleiding.  Met de CD ‘Liedjes van het Zeeuwse land’ is ze dan ook erg blij. ,,Dan kan ik heerlijk mee zingen.’’

,,Ik ben met het Groot Koor naar Amerika geweest. Er waren meer reizen, maar Amerika en Canada trokken omdat mijn zus daar woonde.’’ Op Facebook is ze ooit een hit geweest omdat ze uit volle borst zong, terwijl ze een visserstrui aan het breien was. ,,Mijn moeder zei altijd: ‘Praten en breien gaan niet samen’ , dus ik wilde het tegendeel bewijzen!’’ Ze mag binnenkort met het Groot Koor als een van de uitverkorenen mee om op te treden in het Concertgebouw in Amsterdam.

,,Ach’’, zegt ze blijmoedig, ,,ik heb net zoveel geluk als ongeluk. Als lopen niet lukt, mag ik met de invalidentaxi.’’ Want elke dag gaat ze er ondanks haar heup op uit, boodschappen halen en als vrijwilligster helpen in Zorgcentrum Simnia in Domburg. ,,Daar breng ik de post rond bijvoorbeeld, ik weet wie er achter welke deur woont en ik ga er ook naar de kerk. Dan kan ik de andere vrijwilligers wijzen waar iedereen graag zit.’’

Oude mensen

Ze is nog lang niet van plan om naar Simnia te verhuizen, want ,,Ik wil niet tussen oude mensen wonen, dan heb je niks meer te vertellen. En die mensen komen het erf ook niet meer af.’’

Na haar ziekenhuisopname wegens haar gebroken heup, kreeg ze ook nog eens ernstig met corona te kampen. De revalidatie vanuit thuis viel dus niet mee. ,,Ik woon één hoog, en er mag geen traplift komen. Maar eigenlijk is dat niet erg, zo blijf ik goed oefenen.’’

Foto: Addi Dagelinckx-de Leeuw ontvangt van Margreeth Ernens van Zeeuws Weerzien de CD ‘Liedjes van het Zeeuwse land’. | foto Hanneke de Vroe

Het boogjeshuwelijk van kleuterleidster Addi de Leeuw  en haar bruidegom haalde in 1966 uiteraard de krant!

1 Reactie
  • Jenny Blankenburgh
    Geplaatst op 10:54h, 11 september

    Leuk om Addi te zien. We zijn van dezelfde leeftijd. Ik woonde in Kapelle en was vroeger met haar bevriend maar ik ben haar uit het oog verloren. Toen het Groot koor een keer Vlissingen optrad heb ik haar nog eens gesproken.
    Ik wens haar beterschap en alle goeds. Het zou leuk zijn om haar nog eens te ontmoeten.