Zomer in Westkapelle

Remco van Schellen van Omroep Zeeland had een gesprek met Lenie Boogaard uit Oost-Souburg, die hem een foto uit 1957 toestuurde over de zomer van toen in Westkapelle.

door Remco van Schellen

Vijf jonge mensen op een zwart-wit foto. Duidelijk genomen in de zomer, want ze hebben een strandtas bij zich. ,,Dat waren mijn zus en haar verloofde, mijn broer met schoonzus en ik. Alleen broer Kees zie je niet, want die maakte de foto”, zegt Lenie Boogaard uit Oost-Souburg. Ze deelt haar herinnering aan zomers Westkapelle in 1957.

 

Lenie is dat jonge meisje op de foto. ,,Ik was toen zeven jaar oud en woonde op een boerderij aan de Joossesweg. Mijn vader had koeien en werkte op het land. Natuurlijk moesten wij ook wel eens iets doen, zoals groenten schoonmaken en bessen afrijgen. Maar na de koffie gingen we naar het strand. Daar bleven we dan tot ’s avonds laat. Mijn moeder bracht wel eens boterhammen.”

Wat deden jullie dan op het strand? ,,We speelden en zwommen. Op de foto zie je de tas met de matjes waar we op lagen. Het zwempak ging ook mee, en iets om te drinken. Limonade of dropwater. Dan kocht je een stuk laurier bij de drogist, en dat deed je in een fles met water… goed schudden… en dan had je dropwater. Dat water haalden we uit de regenbak, want de waterleiding en stroom kregen we pas twee jaar later.”

De zomer van 1957 is er voor Lenie één om te onthouden: ,,Voor mijn gevoel leefden we op het strand. De zorgen kwamen later pas, toen mijn vader ziek werd. Ik zat in het eerste jaar verpleging, bij ziekenhuis Bethesda in Vlissingen. Mijn vader moest erg hoesten want hij rookte erg veel. Al snel werd de diagnose Long C.A. gesteld. De vreselijke ziekte met de K is hetzelfde, maar C.A. klinkt vriendelijker. Hij kreeg tabletten voor chemotherapie. Binnen anderhalf jaar was hij overleden. Dan komen de zorgen wel op je af.”

Terug naar de foto, waar het leven voor Lenie oneindig gelukkig lijkt. ,,Het was een gouden tijd.” Wat dacht dat meisje van zeven toen? ,,Laat het maar lang duren, deze mooie zomerse dagen.”

Foto: De foto uit 1957 toen het leven nog zo gelukkig leek. | foto privéarchief Lenie Boogaard

Remco van Schellen van Omroep Zeeland maakte een podcast met Lenie over die zonnige tijd in Westkapelle.

Geen reacties

Geef een reactie