Zomer op de boerderij

door Kees Lampert, Gapinge

Vroeger werden er bijna geen foto’s gemaakt, dus het is best bijzonder dat deze beelden van onze boerderij bewaard zijn gebleven. Ik kan me ook niet goed herinneren wie ze heeft gemaakt. Maar ze brengen mooie herinneringen naar boven.

Iedereen kijkt hoe goed logé Frida het er af brengt met het koeien melken. De vader van Kees staat links van de koe.

In mijn kindertijd gingen we nooit op vakantie. Zomers kwamen diverse familieleden bij ons op de boerderij logeren. Uit dank voor het aangenaam verpozen, moest iedereen een steentje bijdragen aan de dagelijkse werkzaamheden. Koeien werden nog met de hand gemolken en ik herinner mij dat Frida, een vriendin van mijn nichtje (de logeerpartijen werden steeds uitgebreider), daar heel goed in was. Op het land moest worden geholpen bij het oogsten: uien trekken, erwten ruiteren. Ook bij het hooien kwamen extra handen goed van pas. Heel gezellig was het om met z’n allen op het land onkruid te wieden. We dronken dan koffie op de akker en konden mooi bijpraten.

De logees kwamen en gingen. De jongens sliepen sowieso met z’n allen op zolder. De meiden hadden een eigen kamertje, die werd afgestaan aan ooms en tantes die langs kwamen. In de jaren daarna kwamen ook weer ‘de familieleden van de logees’ bij ons langs, uit nieuwsgierigheid. Blijkbaar beviel het Gapingse leventje wel en werden er goede ervaringen gedeeld.

Inmiddels heeft mijn zoon het agrarische deel van de boerderij overgenomen en ben ik met pensioen. De meeste koeien heb ik dan ook verkocht, maar omdat het zo leuk is heb ik nog wat pinken en vaarzen. Het boeren zit en blijft nu eenmaal in het bloed zitten.

Foto boven: Kees helpt zijn moeder bij het overdoen van de melk in de bussen. De melk werd eerst door de teems gegoten, waar een filter in zat om vliegen en andere rommel op te vangen. De melk werd niet gekoeld, dus de bussen moesten direct aan de straat worden gezet waar ze twee keer per dag werden opgehaald door de melkwagen. De chauffeur was altijd een potige krachtpatser: je had spierballen nodig om al die bussen met wel 40 liter melk op de wagen te tillen.

Beluister het gesprek dat Remco van Schellen van Omroep Zeeland met Kees had in ‘Zeeland wordt wakker’:

Kees (tweede van links) helpt met het bieten schoonmaken.


Oma Lampert met een aantal kleinkinderen.

Geen reacties

Geef een reactie