Zwaar op de maag

door Allie Barth

Mijn broertje en ik bezochten in de jaren vijftig de Gravenstraatschool in Middelburg.

Dat was een lange wandeling, waarop  altijd wel wat te beleven was, zoals in de herfst het knuppelen van kastanjes op het Molenwater. Oppassen voor Tolletje Pik was een vereiste. Op de Nieuwe Burg bleven we vaak staan voor de etalage van bakker De Wolf. Gebakjes kijken. Die kregen wij nooit. Op donderdag was het  markt, voor het stadhuis, dat in die jaren nog in de restauratiesteigers stond.  Overblijfselen van de strijd in 1940. Op die markt was altijd wel wat te beleven.  Kooplui die hun waar luidkeels aanprezen en de Koperen Ko, met buikorgel voor en trom op zijn rug.  Er was volop vertier voor iedereen.

Toen we op zo’n donderdag tussen de middag weer eens over de markt liepen en eigenlijk rammelden van de honger, lachte het geluk ons toe. Ik zag een papieren rijksdaalder op de grond liggen en raapte die snel op. Ik troonde mijn broer mee naar de Nieuwe Burg en liet hem het geld zien. Hoe kom je daar aan, vroeg hij. Eerlijk gevonden, antwoordde ik. ,,Wat gaan we daarmee doen?” ,,Kom mee, naar de bakkerswinkel en daar kopen we gebakjes.”

We moesten wel even een aarzeling wegduwen. Dat geld was toch van iemand anders? ,,Zullen we het naar de politie brengen”, vroeg mijn broer. ,,Niks hoor”, antwoordde ik en verzamelde moed, ,,we gaan naar de bakker.”  We bestelden vier gebakjes, betaalden en kregen nog geld terug ook. Lopend naar huis ging het doosje met gebak open en heel gauw was het op. Dat smaakte.

Maar wat moesten we met het wisselgeld. Als moeder erachter kwam, dan zwaaide er wat.  We wisten niets beter te doen dan de munten die in onze broekzak brandden, over straat te laten rollen en we renden gauw naar huis. Daar waren we niet echt spraakzaam. We hadden ook geen honger. ,,Waarom eten jullie zo weinig”, wilde moeder weten. ,,Geen trek”, antwoordde ik. ,,Ik heb last van m’n buik”, antwoordde broederlief.

Achteraf lagen die gebakjes toch wel heel zwaar op de maag.

Foto boven: De bakkerswinkel in de jaren vijftig (beeld ZA-Middelburg)

Beluister het gesprek dat Remco van Schellen van Omroep Zeeland met Allie had in ‘Zeeland wordt wakker’.


·

De Nieuwe Burg in Middelburg, ca. 1955. (beelding ZA-Middelburg)

Tags:
1 Reactie
  • Maria jakobsen
    Geplaatst op 18:48h, 20 september Beantwoorden

    Oh wat leuk kan daar zo goed in komen, zeer herkenbaar. In die tijd zat ik net op school. 1955, moest gelijk naar huis, anders zwaaide er wat. Geen leuke herinneringen aan die tijd.

Geef een reactie