Afscheid van mijn juf

THEMAKRANT LIEFDE EN VRIENDSCHAP (editie 16, MAART 2023)

 

Lezer Adri Haaij uit Hoedekenskerke stuurde ons naar aanleiding van ons themanummer over liefde en vriendschap zijn herinneringen op aan het afscheid van zijn juffrouw Bakker. Ook bij hem veroorzaakte het afscheid veel verdriet.

door Adri Haaij

Het afscheid van juffrouw Poot in de zomer van 1962 veroorzaakte bij Willem Staat veel kinderleed. Dat is wel duidelijk uit zijn relaas.

Voor mij is dit erg herkenbaar. Toen ik, geboren in 1948, in Hoedekenskerke op de lagere school zat verliet mijn juffrouw Bakker de school. In welke klas dat is geweest, dat weet ik niet meer precies.

Juffrouw Bakker ging trouwen en dat betekende in die tijd voor een vrouw het einde van de onderwijzersloopbaan.

Hoe de laatste dag op school en het afscheid van juffrouw Bakker is gegaan weet ik ook niet meer.

Wij woonden destijds in de Noordweg in Hoedekenskerke. Nu is dat de ’s-Gravenpoldersestraat. Ik stond voor ons huis op het moment dat juffrouw Bakker op haar brommertje, ik denk een solex, het dorp uitreed. Ze zal me wel hebben zien staan en naar me gezwaaid hebben. Ik ben toen achter haar aangehold, zo hard ik kon. Maar ja, dat was natuurlijk een ongelijke strijd en al spoedig moest ik afhaken en verdween juffrouw Bakker definitief voor mij uit beeld. Ik weet het nog tot op de dag van vandaag: ik heb toen erg gehuild van verdriet om het verlies van mijn juffrouw Bakker.

Op de schoolfoto van de lagere school in Hoedekenskerke staat juffrouw Bakker links op de bovenste rij. Naast haar sta ik op deze foto. Is dat toeval of toch niet!

Geen reacties

Geef een reactie