Blauwe vingers omdat je links was

THEMAKRANT SCHOOL (editie 14, SEPTEMBER 2022)

 

door Margreeth Ernens-Abrahamse

Mijn juf in de eerste en tweede klas van de lagere school in Terneuzen was Heleen de Rijk, vers van de academie en vol goede (lees: leuke) ideeën voor haar leerlingen. We moesten nog wel op de ouderwetse manier leren schrijven, het schuinschrift De Nieuwe Lopende Hand, met kroontjespen.

Klasgenootje Claartje was linkshandig en had daar veel moeite mee. Juf De Rijk liet daarom onmiddellijk een bijzondere pen voor haar aanrukken, een mintgroene, met een speciale greep voor haar linkerpootje.

‘Welleputje’

Schoolfoto van broer en zus Margreeth en Rienk uit 1967. Rienk zat toen bij juffrouw Van der Welle in de klas.

Twee jaar na mij ging mijn jongste broer Rienk naar de eerste klas. Hij had de pech dat hij terecht kwam bij juffrouw Van der Welle, door ons oneerbiedig ‘Welleputje’ genoemd. Rienk was net als Claartje linkshandig, maar juffrouw Van der Welle, een dame die naar de pensioengerechtigde leeftijd toe ging, vond dat hij echt rechts moest schrijven en wilde niets weten van al die nieuwerwetse fratsen met aparte pennen. Rienk kreeg dan ook vaak met een stokje corrigerende tikken op zijn vingertjes. Kennelijk mocht dat toen nog.

Als zesjarig jongetje had hij het daar moeilijk mee en kwam hij vaak huilend thuis. Onze vader heeft verschillende malen met de juf gesproken omdat hij niet wilde dat ze met haar stokje op Rienks vingers sloeg, maar dat was tegen dovemansoren.

,,Het was heel raar, maar klasgenoot Peter mocht wél links schrijven, ik niet,’’ zegt Rienk Abrahamse (62) er nu over. Hoe dat precies was geregeld weten we niet.

Afgrijzen

Rienk denkt met afgrijzen terug aan die eerste twee schooljaren. ,,Ik vond het echt een vreselijke juf, ze vond het foutloos opzeggen van psalmversjes het allerbelangrijkste. Ik heb er ook niet zoveel geleerd. Maar ja, we voegden ons erin.’’ De rest van zijn lagere schooljaren vond hij wél leuk. ,,Ik ben wel rechts blijven schrijven, dat was er echt in geslagen.’’

Rienk heeft er geen trauma aan overgehouden, wel een bar slecht handschrift. Hij bleef voor de rest alles links doen en kon op zeker moment zelfs simultaan rechts en links schrijven. ..Handig bij het schrijven van strafregels!’’

Foto boven: De klas van juffrouw Van der Welle in 1967. Rienk staat achterste rij, derde van rechts.

Remco van Schellen van Omroep Zeeland had een gesprek met Rienk over zijn lagere schooltijd. Beluister de podcast!

Geen reacties

Geef een reactie