Dankzij Zeeuws Weerzien na 43 jaar een weerzien

THEMAKRANT LIEFDE EN VRIENDSCHAP (editie 16, MAART 2023)

 

Zeeuws Weerzien heeft als doelstelling mensen via verhalen bij elkaar te brengen. Soms lukt dat ook. Het bracht ons redactielid Ans van Nieuwenhuijze een bijzonder weerzien.

 

door Ans van Nieuwenhuijze

In Zeeuws Weerzien van juni 2021 schreef ik een stukje met als titel ‘Opa’s luie stoel’. Het leidde tot een hernieuwde kennismaking: na 43 jaar. Een lezeres herkende de stoel, zag mijn naam erbij staan en zo viel alles op zijn plaats.

Die lezer was Marianne Heijboer-Eibin. We leerden elkaar kennen toen we in de jaren zeventig in het stadhuis van Vlissingen werkten: zij als typiste en inval-telefoniste, ik als secretaresse.

Praatje

Als het erg druk was op de typekamer, sprong ik daar wel eens bij. Ook liep ik er nogal eens binnen om een praatje met de collega’s te maken, want als je alleen zit in een kamertje ben je gauw uitgepraat. Voor de bereikbaarheid had ik dan wel altijd een pieper bij me. Marianne en ik verloren elkaar uit het oog toen ik het stadhuis verliet om in het provinciehuis in Middelburg te gaan werken en zij niet zo heel lang daarna naar Schiedam verhuisde, waar haar man een baan kreeg.

Toen we na al die tijd weer bij elkaar kwamen, constateerden we dat ons werk van toen inmiddels aanzienlijk is veranderd. Typekamers bestaan in het computertijdperk niet meer en ook het secretaressewerk is inhoudelijk veel veranderd. Ik denk dat er niet veel meer wordt gestenografeerd.

Klassiek verhaal

Onze ontmoeting is het klassieke verhaal van oude vrienden die bijna bij elkaar om de hoek wonen. Want Marianne bleek te zijn teruggekeerd naar Oost-Souburg en ik woon in Middelburg. Maar we hadden er toch Zeeuws Weerzien voor nodig. En de hulp van secretaris Hanneke de Vroe van Zeeuws Weerzien die haar mijn contactgegevens gaf. Sindsdien hebben we al heel wat uurtjes bijgekletst over de jaren die we te overbruggen hadden, maar ook over de tijd dat we samen werkten en elkaar vaak buiten kantoortijd zagen.

Fotobijschrift: De typekamer met vlnr staand Inge, Ans, Rianne, Anja, Marianne en Lisette, zittend Rita en Nancy. | Foto Archief Ans van Nieuwenhuijze

Geen reacties

Geef een reactie