De branderige geur uit de smederij van mijn ooms

door Ineke de Bruine-Hillebrand

Ineke de Bruine-Hillebrand beschrijft haar jeugdherinneringen aan Sint Laurens na het lezen van ‘Herinneringen aan de Noordweg’ van Anneke Boerwinkel.

Het voormalige gemeentehuis van Sint Laurens.

Mijn onbezorgde jeugd heb ik tot mijn 18de jaar in Sint Laurens doorgebracht. Samen met mijn ouders, broer Piet en zusje Willy An woonde ik destijds in ‘Ten Anker’, een jaren dertig huis aan de Noordweg. In diezelfde tijd werden ook het tegenover staande voormalige gemeentehuis, de burgemeesterswoning en de hervormde pastorie gebouwd, ontworpen door de gemeente-architect Neugebauer. Alle drie gebouwen vallen nu onder beschermd dorpsgezicht.

Brigdamme herinner ik me als een bedrijvig buurtje met veel gezelligheid. Saar uut de wienkel was mijn nichtje die alles wat met stoffen en band te maken had enthousiast verkocht.

Wat mij vooral is bijgebleven: als ik vroeger naar de Singelstraatschool in Middelburg fietste was de branderige geur die uit de smederij van mijn ooms, de gebroeders Hillebrand, opsteeg bij het beslaan (voorzien van hoefijzers) van de Zeeuwse werkpaarden. Het kleine jongetje in het boerenpakje dat heel parmantig voor de smederij op de oude ansichtkaart staat, is mijn vader.

De smederij van de gebroeders Hillebrand.

Als ik nu door Brigdamme fiets verwonder ik mij erover hoe in 70 jaar tijd een zo intens met elkaar levende gemeenschap is veranderd in een dermate stille en saaie buurtschap.

Maar wat gelukkig niet is veranderd in Sint Laurens is het mooie karakteristieke zaalkerkje, nu een PKN-kerk, uit 1644!

 

Klik hier om ‘Herinneringen aan de Noordweg’ van Anneke Boerwinkel te lezen.

1 Reactie
 • Hans Neugebauer
  Geplaatst op 23:59h, 22 mei Beantwoorden

  Hierbij mijn reactie op de foto van het voormalige gemeentehuis van Sint Laurens en de herinneringen van de Noordweg.

  Mijn naam is Hans Neugebauer en ik ben geboren in Middelburg op 5 december 1947. Begin jaren ‘50 zijn wij verhuist naar Rotterdam-Kralingen. Elk jaar gingen wij in de grote vakantie met mijn ouders naar Middelburg en logeerden wij ook weleens bij een tante aan de Noordweg in Sint Laurens naast een bakkerij. Uiteraard kan ik mij nog steeds de branderige geur van de toenmalige smederij nog goed herinneren. Het waren voor ons (twee broers) fijne vakanties en daar hebben wij leuk kunnen spelen.

  Mijn oom Evert Neugebauer woonde ook aan de Noordweg waar wij regelmatig naar toe gingen.

  Mijn opa en oma woonde in Middelburg. Mijn opa had een broer en dat was voor ons ome Evert Neugebauer en deze oom was de architect van het voormalige Gemeentehuis in Sint Laurens. In dat Gemeentehuis ben ik verleden jaar nog binnen geweest en daar hangt nog bij de entree een koperkleurige plaquette met een aantal namen waaronder zijn naam.
  Dit jaar (juni 2024) ga ik voor het 3e achtereenvolgende jaar weer op vakantie naar Middelburg.

  Uiteraard kan ik nog veel meer vertellen maar het boven genoemde wilde ik u niet onthouden.

  Met vriendelijke groet,
  Hans Neugebauer

Geef een reactie