De branderige geur uit de smederij van mijn ooms

door Ineke de Bruine-Hillebrand

Ineke de Bruine-Hillebrand beschrijft haar jeugdherinneringen aan Sint Laurens na het lezen van ‘Herinneringen aan de Noordweg’ van Anneke Boerwinkel.

Het voormalige gemeentehuis van Sint Laurens.

Mijn onbezorgde jeugd heb ik tot mijn 18de jaar in Sint Laurens doorgebracht. Samen met mijn ouders, broer Piet en zusje Willy An woonde ik destijds in ‘Ten Anker’, een jaren dertig huis aan de Noordweg. In diezelfde tijd werden ook het tegenover staande voormalige gemeentehuis, de burgemeesterswoning en de hervormde pastorie gebouwd, ontworpen door de gemeente-architect Neugebauer. Alle drie gebouwen vallen nu onder beschermd dorpsgezicht.

Brigdamme herinner ik me als een bedrijvig buurtje met veel gezelligheid. Saar uut de wienkel was mijn nichtje die alles wat met stoffen en band te maken had enthousiast verkocht.

Wat mij vooral is bijgebleven: als ik vroeger naar de Singelstraatschool in Middelburg fietste was de branderige geur die uit de smederij van mijn ooms, de gebroeders Hillebrand, opsteeg bij het beslaan (voorzien van hoefijzers) van de Zeeuwse werkpaarden. Het kleine jongetje in het boerenpakje dat heel parmantig voor de smederij op de oude ansichtkaart staat, is mijn vader.

De smederij van de gebroeders Hillebrand.

Als ik nu door Brigdamme fiets verwonder ik mij erover hoe in 70 jaar tijd een zo intens met elkaar levende gemeenschap is veranderd in een dermate stille en saaie buurtschap.

Maar wat gelukkig niet is veranderd in Sint Laurens is het mooie karakteristieke zaalkerkje, nu een PKN-kerk, uit 1644!

 

Klik hier om ‘Herinneringen aan de Noordweg’ van Anneke Boerwinkel te lezen.

Geen reacties

Geef een reactie