leesestafette Harry van der Maas

Die bakerpraatjes zijn zó herkenbaar!

Gedeputeerde Harry van der Maas gaf op vrijdag 25 juni het startsein voor de leesestafette van herinneringskrant Zeeuws Weerzien. Op de koffie bij inwoners van Middelburg, las hij voor uit het kersverse juninummer. Al te lang was hij niet aan het woord, want er werd driftig geknikt en “o ja” geroepen. De artikelen over grootouders en hun kleinkinderen maakten de tongen los. Vooral de ‘bakerpraatjes’ waren heel herkenbaar.

leesestafette 25 juniMevrouw Van Waegeningh (88): ,,Als bij ons thuis het ene bed van het lits-jumeaux opzij werd geschoven en onder het andere blokken werden gezet, dan wisten wij weer wat er aan de hand was.” Mevrouw Hamelink (89) herinnert zich: ,,Ik ken de baker eigenlijk alleen van vertellen, door opoe. Bij ons kwam zuster Brasser over de vloer, uit Souburg.” Samen met meneer Scherpenisse (91) herinnert zij zich dat bij de boeren de net bevallen vrouwen een glaasje advocaat kregen, om aan te sterken. ,,Dat zullen de eieren zijn, die daarin zijn verwerkt.’’ en ,,Wat is dat allemaal veranderd”, wordt er uitgeroepen. En wijzend op een foto uit de krant: ,,We zeiden altijd: is ’t goed voor het kinnetje, dan is ’t goed voor het minnetje.”

Verderop in de krant staat een mooi artikel van Mieke van der Jagt, over hoe anders het er bij opoe aan toe ging dan bij oma. Bij de één zong ze over Daantje wou naar school toe gaan. Bij de ander kwam de rode bundel te voorschijn, met iets psalmachtigs: Eens komt de klare, schone dag. Een glimlach op het gezicht, wat is dat toch leuk om over vroeger te praten.

Meneer Scherpenisse biedt spontaan aan om bij de volgende editie van Zeeuws Weerzien zelf op pad te gaan om de krant met anderen te lezen. Kijk, dat was nou net de bedoeling!

leesestafette 25 juniDe heer Van der Maas krijgt bijna de kans niet een eind aan het gesprek te maken. Want van het ene verhaal komt het andere. Hij concludeert: “Geweldig dat Zeeuws Weerzien weer beschikbaar is. Nu de coronamaatregelen versoepelen en bezoek weer mogelijk is, wil ik van harte oproepen tot het samen lezen van deze krant. Het is een prachtig middel om ouderen bij elkaar te brengen en samen herinneringen op te halen. Maar ook om aan jongeren door te geven hoe het leven er vroeger aan toeging. Ik wens de vrijwilligers van Zeeuws Weerzien veel succes met hun inzet voor ouderen.”

Wij geven graag gevolg aan deze oproep. De komende dagen bezoeken vrijwilligers van Zeeuws Weerzien verschillende locaties in Zeeland. Ook meedoen? Lees de krant met iemand uit uw buurt en stuur ons daarvan een foto. Klik hier voor meer informatie.

Geen reacties

Geef een reactie