Door keuze van de letter zorgen voor beste leesbaarheid

THEMAKRANT LIEFDE EN VRIENDSCHAP (editie 16, MAART 2023)

 

Onze vrijwilliger: Leo Minnaard uit Middelburg

Zeeuws Weerzien steunt op vrijwilligers. Van bestuur, redactie, vormgeving tot distributie en leesteams. Elk nummer laten we een vrijwilliger aan het woord. Ditmaal Leo Minnaard (60) uit Middelburg.

 

Wat doe je bij Zeeuws Weerzien en sinds wanneer?

Vijf jaar geleden stopte ik na een dienstverband van 35 jaar als redacteur vormgeving bij de PZC. Ik werd kort daarna benaderd door Hanneke de Vroe, die vroeg of ik op mijn vakgebied een rol wilde spelen. Ik vond het een prima idee dus heb ik ‘ja’ gezegd. Ontwerper en illustrator Ramon de Nennie heeft de basis-layout opgezet en samen maakten we voor elk nummer de pagina’s op. Tegenwoordig doe ik het alleen.

Had je een speciale reden om in te haken?

In mijn omgeving heb ik mensen die tot de doelgroep behoren, maar het meest inspirerend vond ik een filmpje dat ik zag bij de start van het project. Een mevrouw die een geheugenprobleem had kreeg een triangel in haar hand en begon enthousiast mee te spelen op het moment dat ze bekende muziek hoorde. Toen de muziek stopte zag je haar terugzakken. Maar die opleving bij de herkenning … Ik ben niet echt sentimenteel, maar ik dacht: als herinnering zoveel vreugde kan geven is het mooi als ik daaraan mag meewerken. Je probeert mensen toch via verhalen weer bij de samenleving te betrekken.

Op welke manier hou je bij de vormgeving rekening met de doelgroep?

Daar hebben we in het begin goed over nagedacht. Door de keuze van het lettertype, de lettergrootte en het kleurgebruik wordt geprobeerd ervoor te zorgen dat de leesbaarheid optimaal is.

Foto: Leo Minnaard

Geen reacties

Geef een reactie