Emoties rond Schouwse kap

THEMAKRANT KLEDERDRACHT (editie 19, DECEMBER 2023)
door Ali Pankow

Ze staart droevig voor zich uit zoals ze daar zit in de ‘mooie kamer’ van Museumboerderij Goemanszorg in Dreischor: Leentje Goemans.

Leentje en haar man Adri waren rond 1920 de laatste bewoners Goemans van deze boerderij. Museumbezoekers komen hen beiden hier nu in verschillende gedaanten nog tegen. Natuurlijk zijn Leentje en Adrie gekleed in de Schouwse dracht.

Leentje is in de rouw. Waarschijnlijk treurt zij om het kind dat zij nooit heeft mogen baren. Tenminste dat verhaal wordt verteld in het filmpje dat wordt vertoond in de hal van het museum.

Fantasie

,,Een leuke uitdaging’’, vond auteur, theater- en filmmaker Mels Hoogenboom toen hij vorig jaar het verzoek kreeg een filmpje te maken over het echtpaar Goemans. ,,Er was vrijwel niks over hen bekend, dus kon ik mijn eigen fantasie laten gaan. Ik dacht: ‘1920, Spaanse griep, veel kindersterfte, verdriet binnen gezinnen’, maar toen bleek plots uit een stamboom dat Adri en Leentje altijd kinderloos zijn gebleven. Dat bracht me dus een heel andere insteek voor het filmscript’’, vertelt Hoogenboom.

Hij schreef een scenario over het obsessieve kinderverlangen van Leentje. Over hoe Adri daar lange tijd in meegaat om haar gevoelens te sparen, maar haar uiteindelijk toch doet beseffen dat er geen baby, maar een pop in de wieg ligt.

Zowel het filmverhaal in de hal als de stille gestalte van Leentje in haar rouwdracht in de ‘mooie kamer’ spreken tot de verbeelding. Het is een vrij droevig verhaal, maar voor voorzitter Anita de Munnik van Goemanszorg was dat geen bezwaar eerder dit jaar de Schouwse kap van Leentjes dracht heel even uit te lenen voor ‘iets vrolijkers’.

Knipoog

Ontwerper Jurre Tjaarda gebruikte die kap voor het laten fotograferen van een hedendaagse Zeeuwse deerne met een respectvolle knipoog naar de streekdracht. De foto’s golden als publiciteit voor Filmtheater fiZi in Zierikzee. De Zeeuwse deerne fluistert het publiek toe: ‘Za’k j’us mee neme?’ en ‘Voe joe van mien’. Ze staan afgedrukt op posters en ansichtkaarten.

foto boven: Leentje Goemans in de Schouwse rouwdracht in de ‘mooie kamer’ van Museumboerderij Goemanszorg. | Foto Goemanszorg

Geen reacties

Geef een reactie