Gae uut mn aerepels!

THEMAKRANT LIEFDE EN VRIENDSCHAP (editie 16, MAART 2023)
door Jopie Meerman

Zaterdagmiddag in de jaren 60. Als jongedame eerst een petticoat goed in de stijfsel wassen, dan strijken. Haren wassen, touperen, en dan de make-up. Zo, je was er klaar voor.

Klaar voor wat? Voor het rondje rond de blok in Tholen. De jongens de ene richting, de meiden de andere, je kwam elkaar tegen en na een paar weken: ga je een eindje mee wandelen?
En zo kwam de Thoolse jeugd op de huwelijksmarkt terecht. Wij ook, mijn zus en ik. We ontmoetten twee vrienden. En na verloop van tijd kwamen die mannen ’s avonds langs gewandeld, floten Die Gitarre und das Meer en als onze ouders niet thuis waren – die gingen een potje kaarten bij vrienden in de straat – kwamen de jongens een kusje stelen.

Paniek

Op zeker moment keek mijn vriendje door het voordeurraampje en zag moeder terug komen: paniek! Snel langs de achterdeur de tuin in om zo te ontsnappen. Een buurman die buiten stond ging flink tekeer: gae  uut mn aerepels! Even later probeerde een van de verliefde jongens nog terug te komen, gooide steentjes tegen het slaapkamerraam, maar zuslief bleef onverbiddelijk…

Ondanks de nodige strubbelingen bleef de liefde bestaan, beide zussen zijn al meer dan 55 jaar getrouwd met hun idolen.

Zwijmelen

En als de Duitse zanger Freddy Quinn op de radio klinkt, zwijmelen ze, leggen hun grijze hoofd tegen de brede borst van hun respectievelijke echtgenoot, en halen herinneringen op.

En die radio? Die heb ik gewonnen toen ik mijn verhaaltje instuurde naar een programma van Ad Visser, die ooit vroeg of iemand aan een speciaal lied mooie herinneringen had.

Foto: De Oostenrijkse schlagerzanger Freddy Quinn maakte furore in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw met hits als Junge, komm bald wieder en Die Gitarre und das Meer.

Geen reacties

Geef een reactie