Hoofdprijs De Wonderdokter past goed in Baarland

Onder het toeziend oog van haar ouders (op de foto aan de muur in Zuid-Bevelandse dracht), ontving mevrouw De Witte-van Sluijs uit Baarland de door haar gewonnen hoofdprijs behorend bij puzzel nr 8 van herinneringskrant Zeeuws Weerzien. Auteur/samensteller Rinus Spruit overhandigde haar persoonlijk zijn boek ‘De wonderdokter’. Een uniek tijdsdocument over de Zeeuwse plattelandsarts Albert Willem van Renterghem. Tevens een passend geschenk bij de achtste editie van de krant, die vol verhalen stond over ‘beter worden in Zeeland’.

Bij een gastvrij kopje koffie bij het echtpaar De Witte thuis, werd snel duidelijk dat hier recent een feestelijke gebeurtenis had plaatsgevonden. Diverse boeketten met felicitatiekaartjes verklapten dat zij 56 jaar zijn getrouwd. Trouw aan elkaar, maar ook aan het markante huis waarin zij al 53 jaar wonen. Voorheen zetelde in de rechtervleugel de voormalige Boerenleenbank, in de linkervleugel een Winkel van Sinkel. De oude, hoge voordeur doet hier nog aan denken. Maar net als in andere plattelandsdorpen zijn de winkels inmiddels verdwenen. Te bedenken dat er vroeger in Baarland nog twee bakkers waren, een levendige markt en niet te vergeten drie cafés!

Oude bekenden

Het echtpaar is niet geboren en getogen in Baarland, maar komt wel ‘van dichtbij’. Meneer De Witte is een Maneblusser: leg dat maar eens uit! Deze benaming verwijst naar inwoners van Middelburg, die op een nacht alarm sloegen omdat de toren van de Lange Jan in brand stond. Dat het slechts de weerschijn van de volle maan was, bleek pas toen half Middelburg al op de been was. Mevrouw De Witte komt ‘van de Borsselsedijk’ dichtbij Nieuwdorp. Hoe klein kan de wereld zijn: Rinus Spruit blijkt daar samen met haar op de lagere school te hebben gezeten. “Ken jij juffrouw Meide nog? Of meester Koop?” En ook schoonzus Lina de Witte blijkt een lijn met Rinus te hebben: zij kwam vroeger bij hem thuis oppassen.

Geen wonder dat diverse boeken van de sympathieke Zeeuwse schrijver al in de boekenkast in Baarland prijken. ‘De wonderdokter’ is een welkome aanvulling. Het boek is ter beschikking gesteld door uitgeverij Cossee. Eva Cossee was persoonlijk aanwezig om mevrouw De Witte te feliciteren, maar ook om Rinus Spruit extra in het zonnetje te zetten ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag. Feestelijker kon het niet worden!

Foto boven: Rinus Spruit overhandigt zijn boek ‘De Wonderdokter’ aan mevrouw De Witte-Van Sluis.

(Bekijk alle foto’s van de prijsuitreiking. Ze volgen elkaar op als in een diashow)

Geen reacties

Geef een reactie