Massale kalverliefde in de schoolbanken

THEMAKRANT LIEFDE EN VRIENDSCHAP (editie 16, MAART 2023)

 

door Margreeth Ernens- Abrahamse

Op school zijn is soms ‘je tijd uitzitten’ en verlangen naar de bel: het sein dat de vrijheid inluidt. Maar een enkele keer kan een lesuur niet lang genoeg duren…

Begin jaren zeventig kregen we in de vierde klas van het Atheneum op het Zeldenrustcollege in Terneuzen een nieuwe wiskundeleraar: Peter Smeets. Hij maakte meteen een verpletterende indruk op alle meisjes: lang, slank, blonde lokken, een vriendelijke lach, joviaal… we kwamen woorden tekort om hem te beschrijven. We waren vijftien, zestien jaar, nog bleu in de liefde en vielen en masse voor hem.

Daarbij kwam nog dat hij maar een paar jaar ouder was dan wij: 22 jaar en bovendien vrijgezel. (althans, dat vermoedden wij, want hij droeg geen trouwring zoals de andere leraren).

Zwijmelen

Geduldig beantwoordde hij al onze vragen, die we ter plekke verzonnen om toch maar zijn aandacht te krijgen. Voor de rest van de tijd zaten we hem – achteraf gezien – gewoon zwijmelend aan te gapen. De jongens in de klas snapten er niets van: geen van de meisjes was tijdens de wiskundeles te porren voor een geintje, nee, we hadden het druk met verliefd zijn.

Of het onze cijfers voor wiskunde heeft beïnvloed kan ik niet met zekerheid zeggen, maar ik weet wel dat we allemaal onze uiterste best voor hem deden.

Het was dan ook een enorme afknapper dat we het jaar daarop alweer een andere wiskundeleraar kregen, een wetenschapper die de tieners van die tijd niet helemaal snapte en altijd riep: ,,Jij daar, met die broek aan!’’. Het ging hem te ver om onze namen te onthouden.

De hamvraag is natuurlijk: wist onze blonde wiskunde-adonis Peter dat er hele hordes meisjes (want niet alleen in onze klas was het raak) ’s nachts van hem lagen te dromen? Die kalverliefde was als een virus de hele school doorgeraasd.

Af en toe spreek ik nog wel eens een oud-klasgenote en gek, het gesprek komt altijd op enig moment wel even op hem uit: ,,Weet je nog, ooooh, wat was hij toch leuk he?’’

Foto PxHere

Remco van Schellen van Omroep Zeeland maakte een podcast met Margreeth over deze kalverliefde. En kent u die oude hit nog? ‘Peter, ik ben verliefd!’

Geen reacties

Geef een reactie