Persil-radiootje

door Peter Verdurmen

Wat zou je er op een rommelmarkt voor krijgen? Een duppie, 50 eurocent hooguit.

Ik snap het ook wel, een deukje hier en daar en natuurlijk de hamvraag, doet ie het nog of blijft het angstwekkend stil als je er een nieuw setje batterijen in stopt?
Je kan ook met andere ogen naar zo’n onooglijk radiootje kijken. Het was een cadeautje van m’n moeder waar ik apetrots op was.

Een Persilradio. Persil? Dat is toch dat waspoeiermerk? Ja.

Wassen met Persil leverde spaarpunten op. Dat ging snel bij ons. We waren thuis in totaal met z’n achten.

Het was een basic modelletje, die Sharp TR-173. Enkel middengolf, niks geen FM. Als je aan het wieltje aan de voorkant draaide had je keuze zat: Radio Veronica, Radio Caroline, Big L (Big London), in de avonduren – licht zwabberend – Radio Luxemburg.

De gouwe ouwe van The Stones, Beatles, Who, Kinks, Cream, Hendrix, Small Faces waren nog kakelvers.

Volume op max: That’s the Life I Live, om met de oude Q65 te spreken. Het kraakte, het piepte, toch was het magic. Met dank aan Persil en m’n moesje!

Beluister het gesprek dat Remco van Schellen van Omroep Zeeland met Peter had in ‘Zeeland wordt wakker’:

2 reacties
 • Theo van Kampen
  Geplaatst op 23:30h, 28 maart Beantwoorden

  Ik heb ‘m nog van m’n vader, met ook nog het originele riempje 🙂 Hij mocht mee met bollenrapen en hij stond zachtjes te spelen in het kabinet toen ik nog amanuensis was, krap 30 jaar geleden.
  Net even batterijen ingedaan maar hij doet ‘t niet meer. Als je aan de volumeknop draai hoor je nog wat vaag gekraak, dat was ‘t wel…

  Hij gaat weer terug in de vitrinekast, staat ie lekker tussen mijn andere jeugdherinneringen

 • Jan Bergsma
  Geplaatst op 22:05h, 08 november Beantwoorden

  Eindelijk heb ik mijn Sharp radio weer, via marktplaats heb drie defecte radio gekocht en er één van kunnen maken die uitstekend speelt. In 1959 heb ik zo’n radiootje gekregen van mijn moeder, de mooiste herinneringen die ik er van heb is dat ik het radiootje mee kon nemen in mijn pukkel tijdens mijn diensttijd. In mijn verblijf in Lac-Courtinne was de ontvangst van een Nederlandse radiozender stukken beter dan een veel groter Philips ontvanger.
  Daarom ben ik blij dat ik weer een goed spelende Sharp radio heb.

Geef een reactie