Schooltijd en de leesmap in het Terneuzen van toen

Bart van der Meide (73) uit Amersfoort is geboren en getogen in Terneuzen. Hij haalt herinneringen op aan het Terneuzen van zijn jeugd.

Vader Van der Meide brengt de post rond in de Zandstraat.

Ik ben geboren in 1947 en woonde in de Narcisstraat. Mijn moeder was een Joosse uit de Donze Visserstraat. Mijn opa en oma hadden daar een groentewinkeltje. Mijn moeder was de oudste van een gezin van 8 kinderen.

Mijn vader was postbode in Terneuzen. Iedereen kende mijn vader, en mijn vader kende ook iedereen. In mijn jeugdjaren hield Terneuzen op bij de Dokweg, daarna kwam een stukje boerenland, en daar achter lag het Zwaantje. Mijn vader wist precies waar iemand woonde, met straatnaam en huisnummer. Daar er dagelijks 2 postbestellingen waren heeft hij het al doende geleerd. Bij de Dokweg lag de kwekerij van Abrahamse uit de Noordstraat. Ze hadden daar een glazen kas, en naast die kas stond een verwarmingsketel met schoorsteen, die voor verwarming in de winter diende. Bij de aanleg van de Bomenbuurt is die kwekerij verdwenen.

Het touw

Ik ben begin jaren vijftig naar de kleuterschool aan de Schoolweg gegaan. Daar was juffrouw Abrahamse hoofd. Mijn moeder bracht me (en haalde me daar later ook weer op) naar de Moffenschans aan de Axelsestraat. Dat was toen ongeveer het einde van Terneuzen, de laatste huizen stonden bij de Dokweg.

Vandaar vertrok ‘het touw’. Dat touw werd aan de voorkant en de achterkant strakgetrokken door de juffrouwen Klaassen en Abrahamse. Bij het vertrek waren er maar een paar kinderen, maar hoe dichter wij bij de school kwamen aan de Schoolweg hoe drukker het werd. Aan het eind liepen er wel ongeveer 20 kinderen mee. Per dag dus twee keer heen en weer. Ieder kind hield dat touw stevig vast, want loslaten betekende het contact verliezen met de rest. Nu in 2020 weet ik dat nog, het is het enige wat ik mij kan herinneren van die tijd.

Linkshandig

Daarna ben ik naar de Jozinaschool gegaan waar onder andere juffrouw Van der Welle, meester Janssen, meester Meijer (Kees Pupe was zijn scheldnaam) en het hoofd, meester Van de Hengel, lesgaven. Ik was linkshandig en juffrouw Van der Welle sloeg regelmatig op mijn hand, want dat mocht niet. Hierdoor schrijf ik rechts, maar de andere handelingen zoals tekenen, zagen etc. doe ik nog steeds links.

Ze hadden erg losse handjes trouwens op de Jozinaschool qua slaan.

Aan het einde van de zesde klas ging meester Van de Hengel  weg, en kwam meester Van Veen. Dat was een heel ander soort meester, waar ik nog positief aan terug denk. Tegen mijn kinderen en kleinkinderen zeg ik dat mijn lagere schooltijd niet leuk was.

De lagere school verkaste begin jaren zestig naar de Leeuwenlaan. Mijn jongere broers Peter en Leo en mijn zus Joke hebben op de school in de Leeuwenlaan gezeten. Ik hoorde toen namen als meester Kloosterman en juffrouw Tjeerde.

De gereformeerde kerk in de Noordstraat herinner ik me goed, op zondag gingen we er lopend twee keer naar toe. Wij zaten linksvoor op de vijfde rij met het gehele gezin.

Leesmap

Op vrijdagmiddag haalde ik na schooltijd de Christelijke leesmap op in oud Terneuzen. Daarna bracht ik ze naar Francien Michielsen op de Grenulaan. Die vulde die mappen met nieuwe bladen op vrijdagavond. Zaterdag bracht ik dan de nieuwe mappen weer bij de lezers. Ik had ongeveer 20 adressen. De kosten waren 50 cent per week. Ik verdiende met halen en brengen ook 50 cent. Bij elkaar was het ongeveer 2 uur werken. Ik weet nu nog steeds waar die adressen waren in Terneuzen. Begin jaren zestig heeft mijn broer Peter het van mij overgenomen, omdat ik full time op mijn 15e jaar ben gaan werken. Ik weet niet meer precies wanneer die leesmap is opgehouden te bestaan.

Jos Voet

Na mijn lagere schooltijd ben ik naar de LTS gegaan op de Axelsestraat. Daarna ben ik automonteur geworden bij de VW-garage van Jos Voet aan het eind van de Axelsestraat bij het Zwaantje. Op mijn 20e ben ik beroepsmilitair geworden, en heb Terneuzen verlaten (1967). Ik kwam toen alleen nog de weekenden thuis. Op mijn 26e ben ik getrouwd met Betsy Roose, een dochter van de melkboer uit De Val. Wij wonen nu in Amersfoort.

Toen mijn ouders en schoonouders nog leefden, bezochten we ze regelmatig in Zeeuws-Vlaanderen. Bij korte vakanties aan de Zeeuwse kust gaan we altijd nog een dagje naar Terneuzen, en lopen dan samen, soms met onze vroegere vrienden, langs de oude herkenningspunten. Kortom, ik heb een fijne jeugd gehad, waar ik met vreugde aan terug denk.

Foto boven: Vader Van der Meide in zijn PTT-uniform.

Beluister het gesprek dat Remco van Schellen van Omroep Zeeland met Bart had in ‘Zeeland wordt wakker’:

Lees ook: Watersnood in Terneuzen

Op de foto staan, behalve mijn opa en oma, 4 zussen en 1 broer en 2 zwagers van mijn moeder. De foto is genomen voor hun huis in de Donze Vissersstraat 69-71, waar de groentewinkel ook was. De laatste keer dat ik in Terneuzen was stond het er nog. Op die foto sta ik links voor (let op de prachtige jas). Naast mij staat mijn neef Ko den Hooglander, en daarnaast Piet den Hooglander. Achter mijn nichtje Cobie den Hooglander, staat mijn tante Jo. Zij werkte als stenotypiste bij de gemeente Terneuzen en had begin 1950 al een fototoestel (wat toen bijzonder was). Ze heeft nogal wat foto’s uit die tijd, o.a. van de Watersnood.

9 reacties
 • Elly Michielsen
  Geplaatst op 11:18h, 18 augustus Beantwoorden

  Leuk om te lezen. Francien Michielsen was mijn tante Sien, zij was de enige zus van mijn vader Piet Michielsen. Het gezin woonde eerst in de Noordstraat, opa Michielsen had daar een rijwielzaak. Na zijn overlijden zijn oma Michielsen en tante Sien naar de Grenulaan verhuisd. Mijn vader was toen al uit Terneuzen vertrokken.

 • Johnny Smies
  Geplaatst op 16:04h, 09 december Beantwoorden

  Wat een leuk verhaal Bart.
  Ik ben zelf van 1951 en heb ook eerst op de Schoolweg gezeten, woonde zelf in de Vlooswijkstraat waar mijn opa een groentewinkel had, met achter in de Nieuwe Diepstraat een groothandel groente en fruit !!
  Juffrouw Klaassen staat me nog goed bij. Later ook in de Jozina straat terecht gekomen op de CHr. lagere School. Van Veen was toen inmiddels net hoofd geworden, verder zaten daar ook de jonge Maaldring en Kloosterman !! In de eerste klas heb ik juffrouw van der Welle nog wel gehad, zonder tikken gelukkig…..Het laatste jaar van de lagere school zaten we in de oude hervormde school aan de Leeuwenlaan. Mooie kindertijd gehad daar !! Geheel toevallig moest ik van de week denken aan mijn lagere schooltijd en met name de zesde klas toen we al in de Leeuwenlaan zaten….Vroeg me af of iemand nog weet heeft van de meiden de Bokx, Dinie en Heleen….weet uiteraard niet of ze nog onder ons zijn, maar in geval dat zouden ze circa 70 zijn.
  Zelf hoop ik met Kerst 71 te worden. Ik ging toen door het leven als
  Johnny Smies, later is het toch John geworden haha !! Je kunt me vinden op youtube aangezien thuis musiceren mijn grote hobby is.
  https://www.youtube.com/@matseims/videos
  Sinds 1973 woon ik op Walcheren, sinds 1977 in Koudekerke om precies te zijn.

 • jacqueline Harms van Kerkvoort
  Geplaatst op 16:21h, 16 juli Beantwoorden

  leuk die verhalen, ik ken u hoor, van vroeger, de oude postbodes , die wisten alle namen , kenden iedereen,
  Het oude gedeelte, is er nog, alhoewel wij zijn beiden een eind in de 60 en alles is afgebroken wat maar af te breken was, ik ben geboren bij oma in het dekkerstraatje, mijn andere grootouders daar woonde we bij in het eerste jaar, toen westsluis, toen tulpstraatje, oma en opa woonden toen ik geboren ben waar nu het voormalig belastingkantoor staat, er is van al die adressen niks meer over, alles moest verdwijnen, gelukkig heb ik nog veel foto,s

 • Rien (Rinus) an Hoeve
  Geplaatst op 17:44h, 05 januari Beantwoorden

  Hoi Bart. Ik ben Rien van Hoeve. Klasgenoot van je broer Peter.
  Alles zeer herkenbaar. Wij woonden aan de Axelsestraat tegenover melkwinkel Ruben.
  Je ouders zaten in de kerk 3 banken voor ons. Achter ons zaten meester Meijer en de zijnen.
  Je moeder was bevriend met juffrouw van Dixhoorn, die was firmant in een winkel van landbouwmachines.
  Meester Meijer gaf een keer Giel de Zutter onder het bidden een tik op z’n vingers met de liniaal. Hij had z’n handen niet netjes gevouwen. Giel sprak de volgende tekst GVD voluit. Hij werd van school gestuurd. Meester Meijer mocht blijven

 • Nora Ouwendijk ( ik ben dochter van Lenie en Aad uit Den Haag)
  Geplaatst op 16:26h, 06 april Beantwoorden

  Hallo neef.
  Grappig dat ik bij het zoeken naar wat familie ineens dit bericht tegen kom. Leen van der Meide was mijn oom.
  Heel soms kwam er wel eens een familielid uit Zeeland langs in Den Haag.Toen ik jong was gingen wel af en toe naar Oma en Opa van der Meide. Maar dat was zeker in de jaren 50 een hele reis. Later ging het beter.

 • Catharina maas
  Geplaatst op 15:51h, 13 maart Beantwoorden

  Mijn man had de sleutel op de voordeur aan de buitenkant laten zitten.
  Ik was mijn schoonmoeder gaan helpen op de Axelsestraat.
  Half de morgen kwam postbode, v.d. Meide aan de deur en
  hield met een glunderend gezicht , triomfantelijk de sleutel in zijn hand voor mijn neus. Fantastisch toch.

 • Jan Roose
  Geplaatst op 14:05h, 02 februari Beantwoorden

  Prachtig verhaal Bart en vroeger ging dat zoals jij het beschreef allemaal.

  Bart is mijn zwager!

 • Kees den Hollander
  Geplaatst op 10:24h, 22 november Beantwoorden

  mooi artikel en mooi verhaal over postbode vdMeide. ben zelf van ’61 en herinner me hem nog goed. was zelf bevriend met Ferry Mooij, zoon van het hoofd van de post. postkantoor en woonhuis waren in het mooie pand hoek Nieuwstraat/Westkolkstraat waar we veel op zolder speelden.

 • Maarten van der Meide
  Geplaatst op 10:13h, 21 november Beantwoorden

  Pa,

  Lezenswaardig verhaal!

  Het is achteraf niet zo erg dat juffrouw Van der Welle losse handjes had. Je hebt niet één, maar twee rechterhanden!

  Groetjes,
  Maarten

Geef een reactie