Smileys in vroeger tijden

THEMAKRANT LIEFDE EN VRIENDSCHAP (editie 16, MAART 2023)

 

door Stichting Zeeuwse Visserstruien

Nu we tegenwoordig bíjna allemaal communiceren via een smartphone is het gebruik van pictogrammen heel normaal geworden. Dagelijks sturen we heel wat appjes met allerhande smileys. Zo’n klein icoontje vat vaak in één beeld een complete zin samen.

 

We vinden het hart onder andere terug in het Zeeuwse schortenbont. | foto © Atelier Jaffari

Veel van die icoontjes zijn deel gaan uitmaken van ons ‘woordenboek’ zonder dat iemand zich ooit heeft afgevraagd waarom zo’n symbool er nou juist zo uitziet. En toch is in één klap duidelijk wat het betekent.

In vroeger tijden was het niet veel anders. Het gebruik om via symbolen gevoelens weer te geven werd net zo vaak gedaan als nu.

Dacht men aan liefde, dan was het symbool daarvan het hart ♥. In bijna alle culturen is het hart nog altijd hét universele symbool van de liefde. Omdat het eeuwenlang niet gebruikelijk was om je liefde hardop uit te spreken werd het hart-symbool op allerlei manieren verstopt. Als je je daar eenmaal van bewust bent kom je het werkelijk overal tegen.

Zo vinden we het hart onder andere terug in het Zeeuwse schortenbont. Kijk maar eens goed als je nog eens een keus ziet:Wchortenbont met een hart is een van de meest gebruikte stoffen!

foto Nederlands Openluchtmuseum

Of wat te denken van de haakmuts die Neeltje Keur breide?

Het meest bijzondere hart vinden we in Tholen; daar droegen vissers een visserstrui met een ingebreid hart van ajour (foto boven © De Meestoof). Je hoeft niet lang na te denken over de betekenis van dit symbool: de breister breide deze trui met al haar liefde voor haar man of zoon, in de hoop dat deze door al die liefde weer veilig aan wal zou terugkeren.

Met de teltekening van Het Hart van Tholen kunt u zelf aan de slag. Wij maakten er bijvoorbeeld een babydekentje mee, dat al voor verschillende hartekinderen is gebreid. Als u het garen voor zo’n dekentje aanschaft bij Atelier Jaffari in Arnemuiden krijgt u het complete patroon er gratis bij.

Geen reacties

Geef een reactie