Tholen was met tractor pulling tijd ver vooruit

THEMAKRANT FEESTEN EN FESTIJNEN (editie 17, JUNI 2023)

 

door Jopie Meerman-Ottevanger

Heb je het over de Thoolse Dagen, dan kun je niet om Trekker Trek heen. Dat onderdeel werd vanaf 1979 toegevoegd.

Zeg je op Tholen: De Stille Kracht, dan krijg je niet als antwoord: ‘Het boek van Couperus’, maar: ’Dat is de allereerste sleepwagen die in 1973 op Tholen werd gebouwd’. Dat tractor pulling pas in 1977 in Flevoland geïntroduceerd werd, klopt niet.

Op Tholen weten ze dus wel beter. Maar waar het idee van de sleepwagen begon? Wellicht hadden ze beelden uit Amerika. Piet Fase en Lambert Bakx, de mannen die aan de wieg van die eerste sleepwagen stonden, leven niet meer. Maar hun ‘uitvinding’ kreeg in het magazine Pulling Powers van 2022 alle aandacht.

Vertier

Hadden ze ooit kunnen voorzien dat wedstrijden en krachmetingen bij  tractor pulling het publiek zoveel vertier zouden bieden? De Stille Kracht was met de crew ’s zomers elk weekend op pad, tot aan de Franse grens. Veiligheidsregels waren nog niet aan de orde. Gelukkig zijn er nooit ongelukken gebeurd.

Midden-Oosten

De Stille Kracht was in ooit Schoten bij Antwerpen. Een Arabier vroeg of men een paar wedstrijden in het Midden-Oosten wilde rijden, kosten geen probleem. Helaas waren er diverse redenen waarom dat feest daar in de zandbak toch niet doorging.

Dus bleven vooral de Thoolse Dagen en De Stille Kracht  onlosmakelijk verbonden!

Foto: De Stille Kracht in volle glorie. | foto archief Jopie Meerman

Geen reacties

Geef een reactie