Veel muziek op Brouwse dag

THEMAKRANT FEESTEN EN FESTIJNEN (editie 17, JUNI 2023)

 

door Ans van Nieuwenhuijze

De Brouwse dag wordt al vanaf 1979 gehouden. Alleen tijdens de twee coronajaren ging het feest in Brouwershaven niet door.

Hoogtepunt van al die dagen is de muziek-play-in. Muzikanten van harmonie- en fanfareorkesten en van brassbands geven in twee openbare repetities al een voorpoefje van het slotconcert dat in de middag, doorgaans voor een groot publiek, wordt opgevoerd.

Eisen aan het meedoen worden niet gesteld. Oud en jong, geoefend of beginner… iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen. En de deelname is gratis. Iedereen brengt het eigen muziekinstrument mee.

Apollonia

Op de achtste juli van dit jaar krijgen de vele orkestleden uit binnen- en buitenland bijstand van een gelegenheidsdrumband en van majorettevereniging Apollonia. De naam van de majorettevereniging is afgeleid van de muziekvereniging Apollo die bestaat uit verschillende muzikale groepen, onder andere een drumband en een brassband. Apollonia verzorgt door de dag heen ook diverse optredens.

Voorenomme

Vroeger was er alleen de fanfare, die optrad bij speciale gelegenheden als Koninginnedag. Er werd ook gemarcheerd door de straten van de smalstad en er waren optredens in de ronde muziektent op de Markt, in de volksmond ‘Voorenomme’ genoemd.

Die muziektent is op de Brouwse dag te klein om alle muzikanten te herbergen. Traditie is al vele jaren dat er een tribune aan weerskanten van de tent wordt gebouwd, als een soort vleugels. De Brouwse dag beslaat niet alleen die zaterdag in juli, maar begint al op vrijdagavond. In een grote tent op de markt zijn er dan diverse muziekoptredens.

Braderie

Onderdeel van de zaterdag is ook een braderie met kinderplein en een presentatie van oude voertuigen op het museumplein. Van de eerste braderie herinner ik mij de opgestelde oude landbouwtrekkers, een brandweerauto en een dorsmachine.

De zaterdagavond zijn er ter afsluiting van het Brouwse festijn nog twee optredens. Alle activiteiten worden op de Markt en rond de oude jachthaven gehouden.

Foto: Muziek Play-in. | Zeeuws Archief Beeldbank Schouwen-Duiveland, nr. K1524

Geen reacties

Geef een reactie