Voorloper van het Flevo-festival

THEMAKRANT FEESTEN EN FESTIJNEN (editie 17, JUNI 2023)
door Peter Blom

Bijna een halve eeuw geleden had Zeeland de aftrap van wat later het grootste gospelfestival van Nederland zou worden. Dit Kamperland Muziekfestival vond plaats van 17 tot 20 augustus 1978 aan de oevers van het Veerse meer.

 

De mensen van het eerste uur waren John Oostdijk uit Krabbendijke en Victor van Heusden uit Dordrecht. Het waren de tijden van legendarische popfestivals in het Rotterdamse Kralingse Bos die Oostdijk deden verzuchten: ,,Zoiets moeten wij ook hebben.” John was 30 jaar en sinds 1971 terug uit Amerika, waar hij in New York een bijbelschool bezocht. Van Heusden was 29 jaar, voormalig supermarktmanager te Dordrecht en regioleider bij Youth for Christ.

Hun liefde voor muziek en het verkondigen van het evangelie kwamen samen in het organiseren van een christelijk muziekfestival. Het Britse gospelmuziekfestival Greenbelt was voor hen een voorbeeld. Terug in Zeeland kwam John in contact met Youth for Christ in Goes. Deze groep had jaarlijks een vakantiekamp in Kamperland. Toen hij ‘Kralingen’ op de autoradio hoorde dacht hij aan het Veerse Meer. Met camping ‘de Schotsman’ werden afspraken gemaakt om te vragen wat er mogelijk was.

Voorbode

De herinneringen van John Oostdijk en anderen die Kamperland 1978 hebben meegemaakt zijn gepubliceerd. Daaruit is op te maken hoe men pionierde. Eerst moest het hoofdbestuur van Youth for Christ worden overgehaald.

Op de eerste bestuursvergadering werd gevraagd hoeveel bezoekers er te verwachtten waren: ,,Meteen riepen er al een paar: ‘Hoger dan de 700 kom je toch nooit!’ Terwijl Victor en ik zeiden: ‘Nou, 1500 ongeveer, dat moet je de eerste keer kunnen halen’. Dat lukte en het was een voorbode hoe het uit zijn jasje zou groeien.

Cliff Richard

In de programmering stonden grote namen van de christelijke muziek. In de vier jaar dat ‘Kamperland’ bestond zouden grootheden als Cliff Richard en Larry Norman naar Zeeland komen. Op de kleinere podia kon je ook luisteren naar minder bekende christelijke bands, theater, cabaret en christelijke sprekers. Op het festival was ook altijd veel ruimte voor christelijke kunstenaars.

De herinneringen aan het eerste festival bleven hangen. Een van de klappers was de groep Ishmael United, die het festival op zondagmiddag afsloot. Een nogal in het oog springende ‘punk/new wave’ band met veel lol op het podium en behoorlijk direct met de christelijke boodschap.

Rinie Vaane uit Middelburg denkt terug aan die mooie tijd. Het antwoord om te helpen een christelijk muziekfestival op te zetten was voor Rinie de vraag uit het lied van gospelartiest Larry Norman Why Should the Devil Have All the Good Music? Larry Norman verdedigde hiermee zijn eigen activiteiten in de wereld van de rock ’n roll als evangelisch christen.

Waayenburg

Het eten voor de festivalbezoekers kwam van de Waayenburgschool in Middelburg. Hier werden grote pannen soep gekookt en broodjes gesmeerd die naar Kamperland werden vervoerd. In 1982 werd besloten om dit Kamperland Festival te verhuizen naar de Flevopolder waar het uitgroeide tot een massa-evenement.

Foto: De poster van het Festival in Kamperland.

Beluister de extra lange podcast die journalist Remco van Schellen maakte met Peter Blom, Rinie Vaane en Frank Meeusen over hun herrinneringen aan het Kamperlandfestival:

Geen reacties

Geef een reactie