Winterboekprijs verlaat uitgereikt bij zomerse temperaturen

HULST – Meneer De Deckere uit Hulst won de hoofdprijs bij de puzzel in het decembernummer van Zeeuws Weerzien: de editie vol ijzige verhalen over de barre winter van 1963.

Winnaar De Deckere laat trots zijn prijs zien, het boek ‘Winter in Zeeland’.

Helaas moest de prijsuitreiking worden uitgesteld in verband met de coronamaatregelen. Maar nu was het eindelijk zover: bij zeer zomerse buitentemperaturen kreeg de goedlachse winnaar het boek ‘Winter in Zeeland’ overhandigd uit handen van co-auteur en fotograaf Peter Verdurmen*. Zelfs met inachtneming van anderhalve meter afstand wisten beide heren er een mooie show van te maken.

De feestelijke overhandiging vond plaats in buurthuis Malpertuus in Clinge, waar de heer De Deckere met mede-bestuursleden van KBO Clinge ‘corona-proof’ vergaderde. Of een poging daartoe deed, want met zoveel mooie herinneringen aan de winter van ’63 verdwenen de agendapunten als sneeuw voor de zon naar de achtergrond.

Er kwamen mooie verhalen op tafel. Over het veer Kruiningen-Perkpolder dat niet uit kon varen. Zelfs de Maas en het IJsselmeer waren dichtgevroren, wanneer maakte je dat nou mee. Nee, daar zijn de huidige winters maar niks bij. Zoals de prijswinnaar vertelde: ,,Wij mochten destijds van onze vader niet eerder het huis verlaten voordat de hele weg voor het huis vrij van sneeuw was. Dat was even een klus. Sneeuwscheppen hadden we toen nog niet. Het gebeurde met een gewone schop. Maar we wilden wel, anders konden we ’s avonds niet uit met vrienden en vriendinnetjes.”  Waarop de penningmeester fijntjes opmerkte: ,,Vooral vriendinnetjes…….”.

Met dank voor de warme ontvangst!

* “Winter in Zeeland”, geschreven door Jan Jansen met foto’s van Peter Verdurmen, is in 2010 uitgegeven door uitgeverij Den Boer de Ruiter ter gelegenheid van de week van het Zeeuwse boek en inmiddels een echt collectors item.

Foto boven: Co-auteur Peter Verdurmen (links) feliciteert op ‘corona-wijze’ prijswinnaar De Deckere met het boek ‘Winter in Zeeland’.

Deze editie nog eens bekijken? Dat kan, klik hier.

Van vergaderen kwam niet meer zo veel, de inhoud van Zeeuws Weerzien trok meer…

Geen reacties

Geef een reactie