Het nieuwste nummer

Klik hier om het jongste nummer van Zeeuws Weerzien te lezen (maart 2020), een uitgave vol herinneringen aan ‘de winkeltjes van toen’ in een tijd dat supermarkten alleen nog overzees te vinden waren. En ook over de SRV-wagen die het straatbeeld altijd eventjes tijdelijk veranderde en gezellig maakte. In dit nummer natuurlijk ook weer een mooie prijspuzzel en een artikel over sperzieboontjes in de stadstuin.

In verband met de coronamaatregelen worden meer verhalen op deze website gepubliceerd. Kijk voor bijzonderheden op onze homepagina.

 


Zeeuws Weerzien: archief

Klik hieronder om vorige nummers van Zeeuws Weerzien te lezen.

 

 

Nummer 7, september 2020

Nummer 6, maart 2020

Nummer 5, december 2019

Nummer 4, september 2019

Nummer 3, juni 2019

Nummer 2, maart 2019

Nummer 1, januari 2019

Nummer 0, augustus 2018

99be0fa4-bfb5-4931-a7f0-64e476c832b9_thumb840

Lezersreacties
op winkelthema

Eindelijk is het dan zover: een nieuwe papieren editie van Zeeuws Weerzien. We hebben er lang op moeten wachten, maar het nummer over Winkelen ligt eind september 2020 voor u klaar. We hadden dit thema al ruim van te voren bekendgemaakt en velen van u stuurden een reactie of herinnering in aan winkels van vroeger uit hun omgeving. Een aantal staat inmiddels op de website onder het tabblad Van lezers. Een greep uit de andere reacties op dit thema Winkelen:

Marguerite de Jong schrijft: Ik kan mij nog de familie Kamerling uit Meliskerke, Torenstraat, nog herinneren. Volgens mij woont nu hun zoon Bram Kamerling nog in het pand, uiteraard verbouwd. Ook de familie Boone van het café is bekend, hij verkocht drank via het café. Nog een aantal namen in Meliskerke van ongeveer de jaren zestig, zeventig:  Wisse, Valckenburgstraat nr. 3, later is hier Davidse schildersbedrijf gaan wonen, boer Jansen, Valkenburgstraat nr. 9, Blaas, de loodgieter in de Torenstraat en Piet Harpe (aannemersbedrijf) in de Torenstraat, schuin tegenover café Boone.

Rini Moelker uit Heinkenszand vertelt over twee snoepwinkeltjes: Naar aanleiding van uw vraag over winkelen in Zeeland kwamen er inderdaad herinneringen boven. Ik ben geboren op Heinkenszand, en daar had je zo`n 60 jaar terug twee snoepwinkeltjes. Kreeg je geld om wat te kopen, dan stond je eerst een poos voor het raampje te dubben wat je zou kiezen. Tegenover de kerk had je Rika Bakker, een op zijn boers geklede norse vrouw. Daar kochten wij staafjes salmiakpoeder, ook wel zwart/wit poeder genoemd. En tegenover de fietsenzaak van Jacobussen had je Sientje. Zij werd in de volksmond Sientje Snoep genoemd. De een was katholiek, en de ander protestant. Toentertijd telde dat beslist nog mee.

Marga de Pundert uit Goes deelt wat jeugdherinneringen: De jeugdherinneringen van verschillende medewerkers brachten bij mij ook een herinnering van vroeger naar boven. Ik moest vaak boodschappen doen voor mijn moeder. Zo ook bij mevrouw Verhage in de Zonnebloemstraat in Goes. Zij runde in een klein kamertje van haar woonhuis een winkeltje. Wat ze er allemaal verkocht weet ik niet meer. Het enige artikel dat ik me herinner was eau de cologne. Van mijn moeder kreeg ik haar lege flesje 4711 mee, wat ik moest laten vullen in de winkel. Op de toonbank stond een grote glazen fles, waaruit met een knijppomp verse eau de cologne kon worden getapt. Iedere keer keek ik weer gefascineerd toe hoe moeders flesje gevuld werd. De prijs van de inhoud van het flesje zal de verkoopster vast ergens op papier hebben gehad. In die tijd ging men dus ook al zuinig om met verpakkingsmateriaal, al had dat toen nog niets te maken met de zorg voor het milieu.

Wilt u reageren op een artikel uit deze krant? Stuur uw reactie naar redactie@zeeuwsweerzien.nl. Wilt u niet dat uw naam in de krant of op de website wordt geplaatst, zet dit er dan duidelijk bij.

Distributiepunten

De laatste editie van Zeeuws Weerzien is gratis beschikbaar in heel Zeeland. Klik hier voor een distributiepunt bij u in de buurt.

Oude nummers beschikbaar

Wij ontvangen veel verzoeken om Zeeuws Weerzien per post op te willen sturen. Helaas is dit niet mogelijk. Van alle tot nu toe verschenen edities kunt u, zo lang de voorraad strekt, een gratis exemplaar afhalen bij:

‘Het Zeeuws Kado’
Kreukelmarkt 12, Goes
Geopend op dinsdag en op donderdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur

Zeeuws Archief
Hofplein 16, Middelburg
Geopend op dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur