Echt Zeeuws weerzien na 56 jaar

door Peter de Jonge

Johannes Keukelaar – deel I

In 1892 vertrokken zijn vader en moeder met broers en zussen uit Zeeland naar Amerika en bleef de 12-jarige Johannes Keukelaar alleen achter bij zijn opa en oma in Goes. Het duurde maar liefst 56 jaar voordat hij hen terugzag.

Keukelaar, die later een schoenmakerij had in de Zusterstraat 5-7 in Goes, ging op 16 juni 1948 op aandringen van zijn zoon samen met zijn in Bevelandse dracht geklede vrouw aan boord van de M.S. Westerdam van de Holland America Line. Voor een weerzien na een bootreis van ruim een week over de oceaan naar New York.

In het vlakbij New York gelegen stadje Passaic kon de 68-jarige eindelijk zijn 88-jarige vader, broers en zussen in de armen sluiten. Het Zeeuwse echtpaar woonde drie maanden in bij zijn broer Edward Cornelius, 44 Irving Place in Passaic. Ze reisden rond, bezochten de Niagara waterval en keken hun ogen uit in New York City.

,,Het is mooi maar ik zou er niet willen wonen”, vertrouwde Johannes de PZC-verslaggever toe nadat hij op zaterdag 2 oktober 1948 vanaf de Nieuw Amsterdam weer op Nederlandse bodem was teruggekeerd. Opa en oma konden het Engelse woord ‘picture’ inmiddels wel dromen, want overal waar oma zich met haar pronte dracht in het openbaar vertoonde, vroegen mensen of ze met haar op de foto mochten. Voor de krant was het groot nieuws.

Johannes Keukelaar werd op 11 december 1880 geboren in Kattendijke. Hij was schoenmaker van beroep en Nederlands hervormd.

Wat het verhaal niet vermeldt is waaróm Johannes op zijn twaalfde niet met de rest van de familie emigreerde naar Amerika. Reageer op Facebook of via web@zeeuwsweerzien.nl

Foto: Het SS Nieuw Amsterdam van de Holland America-lijn bracht de Goese schoenmaker en zijn vrouw weer behouden terug in Nederland. Archief Rotterdamse Droogdok Maatschappij. De foto dateert uit 1938.

Lees ook deel II: Waarom ging Johannes Keukelaar (12) niet mee?
Lees ook deel III: Het mysterie Johannes Keukelaar (III)
Lees ook deel IV: Het mysterie Keukelaar (IV)
Lees ook deel V: Het mysterie Keukelaar (V)

Het artikel over het teruggekeerde echtpaar Keukelaar in de PZC van 6 oktober 1948:

1 Reactie
  • A.J. Barth
    Geplaatst op 19:37h, 14 maart Beantwoorden

    het schip afgebeeld op de foto is niet de Westerdam maar de Nieuw-Amsterdam van de Holland Amerika Lijn.

Geef een reactie