Het mysterie Keukelaar (V)

door Peter de Jonge

Johannes Keukelaar (V)

Nog niet alle vragen over Johannes Keukelaar, die als twaalfjarige achterbleef in Zeeland toen in 1892 zijn moeder, haar man en hun kinderen emigreerden naar de Verenigde Staten, zijn beantwoord. Wel wordt er gaandeweg iets meer duidelijk.

Het meest waarschijnlijk is dat – voordat zijn moeder trouwde met Johannes Cornelisse – hij als buitenechtelijk kind samen met haar heeft ingewoond bij de grootouders. In de huwelijksakte van 26 oktober 1883 wordt Johannes Keukelaar niet vermeld, wat betekent dat hij op dat moment niet als zoon is erkend door de bruidegom.

Het was heel lang niet ongebruikelijk dat zo’n kind door familie werd opgevoed, vaak de grootouders. En dat kwam in alle kringen voor. Leonardo da Vinci werd opgevoed door opa en oma, net als de Nederlandse schrijver Louis Ferron. Soms namen die kinderen zelfs aan dat de opa en oma hun ouders waren.

Oom Isaak

In het stamboomonderzoek van de familie Keukelaar staat dat de kleine Johannes achterbleef bij zijn getrouwde oom Isaak, die trouwens één van de getuigen was bij het huwelijk. Het zou best kunnen zijn dat dit pas een paar jaar later gebeurde, toen zijn oma (Maria Roelof) overleed. Dat was in 1886. Opa was toen 68 jaar en mogelijke niet meer in staat om de opvoeding van de dan zesjarige knaap in zijn eentje op zich te nemen.

Dat de band tussen Johannes Keukelaar en oom Isaak hecht was blijkt wel uit naspeuringen in het Zeeuws Archief. Toen Isaak op 8 december 1926 op 74-jarige leeftijd overleed deed neef Johannes daarvan aangifte. Hij was toen zelf al getrouwd met Henderika Dagevos en schoenmaker in Kattendijke.

Kunnen we het raadsel verder oplossen of weet u meer verhalen over kinderen die door grootouders of ooms en tantes werden opgevoed? Laat het ons weten via Facebook of mail ons via web@zeeuwsweerzien.nl.

Lees ook deel I: Echt Zeeuws weerzien na 56 jaar
Lees ook deel II: Waarom ging Johannes Keukelaar (12) niet mee?
Lees ook deel III: Het mysterie Johannes Keukelaar (III)
Lees ook deel IV: Het mysterie Keukelaar (IV)

Foto: Johannes Keukelaar omstreeks 1920.

Geen reacties

Geef een reactie