Het mysterie Johannes Keukelaar (III)

door Peter de Jonge

Johannes Keukelaar III

Er is nog steeds geen duidelijkheid over het mysterie van Johannes Keukelaar. Zijn familie emigreerde in 1892 vanuit Zeeland naar Amerika, maar de 12-jarige Johannes bleef alleen achter bij zijn opa en oma in Goes. Weet u waarom of kent u meer verhalen van mensen die opgevoed werden door hun grootouders?

De achternaam van de andere gezinsleden (Cornelius) leidt tot de conclusie dat Johannes een buitenechtelijk kind was. Dat blijkt ook uit zijn geboorteakte van 11 december 1880, waarin staat dat de vader onbekend is. Moeder Poulina Keukelaar trouwde 26 oktober 1883 in Kattendijke met Johannes Cornelisse, een naam die later bij aankomst op Ellis Island in New York door de ambtenaar waarschijnlijk werd verbasterd tot Cornelius. Niettemin is het een feit dat Johannes Keukelaar ondanks de 6000 kilometer afstand tussen zijn woonplaats Goes en de nieuwe verblijfplaats van de familie in Passaic (New Jersey) altijd werd beschouwd als een lid van het gezin.

Niet voor niets reisde hij in 1948 – 56 jaar na het vertrek van zijn gezinsleden – met zijn vrouw per stoomschip de oceaan over om vader (moeder was al overleden), broers en zussen een bezoek te brengen. Ook later wordt hij in publicaties genoemd als broer.

In de rouwadvertentie na het overlijden van broer Peter, dan 75 en gepensioneerd timmerman, wordt bij de nabestaanden als broer Johannes Keukelaar in the Netherlands  vermeld. Een echt gezinslid dus. Maar waarom emigreerde hij dan niet mee? Werd hij in de ‘Zeeuwse tijd’ als bastaard al opgevoed door zijn grootouders, wilde zijn (stief)vader hem misschien door de complicatie van afwijkende achternamen niet meenemen en wat deed dat met hem en zijn moeder?

Wie heeft er antwoorden? Reageer op Facebook of via web@zeeuwsweerzien.nl

Lees ook deel I: Echt Zeeuws weerzien na 56 jaar
Lees ook deel II: Waarom ging Johannes Keukelaar (12) niet mee?
Lees ook deel IV: Het mysterie Keukelaar (IV)
Lees ook deel V: Het mysterie Keukelaar (V)

2 reacties
  • jacqueline harms
    Geplaatst op 04:53h, 18 oktober Beantwoorden

    het kan zijn dat hij niet gezond was toentertijd, dan kwam je niet voorbij het vrijheidsbeeld, en moest het gezin weer vertrekken, ik denk aan zoiets, in ieder geval triestig , hoe dan ook

  • Frits de Kaart
    Geplaatst op 12:37h, 22 mei Beantwoorden

    Als Heemkundige Kring De Bevelanden hebben we sinds kort e-mail contact met Hans Keukelaar, nazaat van deze schoenmaker. Hij is 82 jaar en oud-voorzitter van de Historische Kring Nieuwpoort a.d. Lek. Ik heb dit artikel naar hem doorgestuurd.

Geef een reactie